Filters
Select location
Sort by
Turn off dark mode
Turn on dark mode
Language: English
About us

Restaurant

Krogen Stora Gungan

Get Directions
4.2/5

1544 people have been here

address

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51 Stockholm, Sweden

phone

Call Now 086606601

specialties

Lunch, Dinner, Coffee

services

  • Catering
  • Good For Groups
  • Outdoor Seating
  • Takes Reservations
  • Walk-Ins Welcome

payment options

about

Krogen Stora Gungan är en restaurang på Skansen som serverar svensk husmanskost och visar upp delar av äkta Stockholmsk kroghistoria.

story

Krogen Stora Gungan är en restaurang på Skansen som serverar svensk husmanskost och visar upp delar av äkta Stockholmsk krogshistoria.

Under mars till november har vi öppet dagligen för drop-in luncher och middagar. Bokade sällskap tar vi emot året om, även utanför våra ordinarie öppettider. I december är det julbord och jultallrikar som gäller.

I köket på Stora Gungan lagas det alltid svensk husmanskost från grunden, med klassiska råvaror. Vi kallar ruccula för senapskål och zuccini för squash, precis som i det gamla bondesamhället. Det nyskapande och experimentella inom det svenska köket överlåter vi åt andra. Vi kallar oss själva för kokboksarkeologer och ser bakåtsträvande som utveckling.

Stora Gungans historia:

År 1725 upprättades Stora Gungan som en arrendegård under Enskede gård utanför Stockholm. Namnet fick den efter den sanka mark, så kallat gungfly, som omgav den och som resulterade i att marken gungade när man nalkades husen.

Redan på 1700-talet förekom utskänkning på gården som tjänade som skjutshåll på vägen mellan Stockholm och Dalarö. Vid skjutshållen bytte man hästar och inmundigade uppfriskande och stärkande dryck.

Läs mer på www.storagungan.se

Home
Turn off dark mode
Turn on dark mode
Language: English
About us